Wtorek 17 Września 2019r. - 260 dz. roku,  Imieniny: Franciszka, Narcyza

| Strona główna | | Mapa serwisu 

dodano: 16.05.15 - 21:09     Czytano: [2156]

Ciekawe FAKTY, wydarzenia i opinie

Polacy sami siebie szkalują

Szkalujemy sami siebie, jak np. w filmach „Róża”, „Pokłosie” czy „Ida”, a potem się dziwimy, że nas szkalują na całym świecie. W „Dzienniku.pl” z 9 maja 2015 r. została opublikowana rozmowa Magdaleny Rigamonti z Ottonem Tuszyńskim – Niemcem i częściowo Polakiem, a przede wszystkim Warmiakiem, który był świadkiem wkroczenia Rosjan na Warmię w styczniu 1945 r. i ich rządów w Olsztynie, pełnych rabunków oraz gwałtów kobiet i dziewcząt. Tuszyński mówi: „Oglądałem film „Róża” i tam trochę jest parodii. Na dworze ułożone kobiety i gwałcone (przez Rosjan). No, gdzież, w tym mrozie. Poza tym w tej „Róży” też się Polakom przypisuje gwałty. No, nie można tak. To blef. Zdegustowany jestem”.

Polskie Oskary

Polacy zdobyli do tej pory 11 Oscarów - nagrody Amerykańskiej Akademii Filmowej, w tym Andrzej Wajda za całokształt twórczości, a Roman Polański za reżyserię filmu "Pianista". Złotą statuetkę otrzymał też Zbigniew Rybczyński za film animowany "Tango". Ewa Braun i Allan Starski odebrali nagrodę za scenografię do "Listy Schindlera". Janusz Kamiński dwukrotnie został wyróżniony w kategorii najlepsze zdjęcia za "Listę Schindlera" i za "Szeregowca Ryana". Oscarami za muzykę nagrodzeni zostali Leopold Stokowski, Bronisław Kaper i Jan Kaczmarek. Oscar w 2008 r. powędrował do twórców polsko-brytyjskiej animacji "Piotruś i wilk" w kategorii krótkometrażowy film animowany. W 2015 r. Oskara za najlepszy film nieanglojęzyczny zdobył polsko-duński – pomimo tego antypolski! – film Pawła Pawlikowskiego „Ida”. Znany krytyk filmowy Wiesław Kot nazwał film wydmuszką i uznał, że jego sukces jest spowodowany tym, że reżyser wydestylował temat żydowski na użytek świadomości światowej.

Dlaczego przestał być Żydem?

W Warszawie pod koniec 2014 r. ukazała się książka profesora historii na uniwersytecie w Tel Awiwie Shlomo Sanda pod prowokacyjnym tytułem „Dlaczego przestałem być Żydem. Spojrzenie Izraelczyka". Prof. Sanda Pisze: „Ponieważ źle znoszę fakt, że prawo izraelskie narzuca mi przynależność do jakiejś fikcyjnej wspólnoty etnicznej, a jeszcze gorzej konieczność prezentowania się reszcie świata jako członek klubu wybranych, przeto oświadczam, że chcę podać się do dymisji i przestać uważać siebie za Żyda”. Książkę warto przeczytać choćby dla istotnych dla Polaka wypowiedzi autora. Na przykład, dowiadujemy się z niej, że skrajnie antypolski film „Shoa” francuskiego Żyda Clauda Lanzmanna finansowany był potajemnie przez rząd izraelski. Książka także napomyka z oburzeniem, że w filmie tym Polacy postawieni są na równi z Niemcami. I co więcej, autor zaznacza, ze w filmie Lanzmanna nie ma nic o roli Francuzów w Holocauscie. I jest także tam wypunktowana obłuda francuskich elit, które przez pominięcie ich zbrodni wobec Żydów okrzyknęły „Shoa” wielkim dziełem o Holokauście.

Turyści odwiedzają Auschwitz

Liczba turystów polskich i obcych, którzy zwiedzają były niemiecki obóz koncentracyjny Auschwitz w Oświęcimiu sukcesywnie rośnie od wielu lat. Do 2001 r. przybywało tu niespełna pół miliona osób. W kolejnych latach rozpoczął się wzrost i milion turystów został przekroczony w 2008 r. W 2012 r. liczba zwiedzających wyniosła ponad 1,43 mln osób, a w 2014 r. przekroczyła liczbę 1,5 mln ludzi. Coraz więcej turystów zagranicznych odwiedza obóz. Dlatego władze Muzeum powinny zrobić wszystko, aby turyści zagraniczni wyjeżdżali z Auschwitz ze świadomością, że było to miejsce kaźni również Polaków, a nie tylko Żydów, jak to często jest przedstawiane na Zachodzie.

George Soros oszustem podatkowym

Amerykański magnat finansowy – spekulant walutowy (warty 30 miliardów dolarów!) pochodzenia żydowskiego George Soros jest nazywany „Godfather of the Left” (ojcem chrzestnym lewicy) chce uchodzić za wspaniałą osobę i od 1979 r. na działania dobroczynne i lewackie na świecie wydał 550 mln dolarów (w Polsce wspiera lewicową Fundację Batorego). Stał się znany także w tego, że twierdzi, że najbogatsi ludzie muszą płacić wyższe podatki. Tymczasem jak wykazało śledztwo przeprowadzone niedawno przez dziennikarzy „Bloomberga”, Soros Fund Management sam korzysta z luk w prawie, by nie płacić podatków i jest winny amerykańskiemu urzędowi podatkowemu (IRS) aż 7 miliardów dolarów! Warto zaznaczyć, że główne media w Polsce tę sprawę przemilczały (szeroko jest omawiana w Internecie) – no bo parobek nie będzie źle mówił o swoim panie.

Nasi „przyjaciele” z USA

Kiedy w 2012 r. pracujący w USA polski profesor Aleksander Wolszczan wraz z 4 studentami z Polski i jedną Hiszpanką dokonali dużego odkrycia astronomicznego, media w USA relacjonowały je jako odkrycie amerykańsko-hiszpańskiego zespołu. W 1903 r. chirurg warszawski, później profesor Uniwersytetu Warszawskiego Antoni Leśniowski opisał w czasopiśmie „Medycyna” odcinkowe zapalenie jelit, szczególnie nasilone w końcowym odcinku jelita krętego (ileitis terminalis). Tę samą chorobę opisał ponownie w 1932 r. Amerykanin Burrill Bernard Crohn i od tego czasu w literaturze światowej, nie uwzględniając pierwszeństwa Leśniowskiego, jest ona nazywana „chorobą Crohna” (jedynie w Polsce nosi nazwę choroby Leśniowskiego-Crohna). Konkurs na ratowanie krzywej wieży w Pizie rozpisany przez rząd włoski wygrali polscy inżynierowie i oni też przeprowadzili całą operację. Tymczasem w amerykańskiej TV jeden z podwykonawców projektu, Amerykanin, nie posiadał się z dumy, jak to on i amerykańska firma ratowali wieżę w Pizie. Nie wspomniał ani jednego słowa o Polakach! Jeśli się nie mylę w 2004 r. zawalił się szyb w kopalni w węgla Pensylwanii (USA). Sprowadzono z Polski najlepszych fachowców branży górniczej, by wydobyć 29 uwięzionych górników, którzy wykonali unikalne drążenie nowego szybu, które zakończyło się pełnym sukcesem - wszyscy górnicy zostali uratowani. Do dziś nikt w USA nie wie, że uratowali ich Polacy. "Enigma" to też niby ich sukces, a czasami amerykańsko-brytyjski, chociaż odcyfrowali ją polscy matematycy. Kiedy prez. Bush odwiedzał Węgry i Polskę, dziennikarz CNN relacjonował z Budapesztu na tle pięknej panoramy miasta, w Warszawie zaś stał na danym przez redakcję tle - łąki z krowami i starą szopą, a w oddali było typowo komunistyczne osiedle z wielkiej płyty. Kiedy na zimowej olimpiadzie w Vancouver Justyna Kowalczyk staczała pasjonującą walkę z Marit Bjoerge o złoty medal na ostatnich metrach, amerykańska TV zaczęła pokazywać biegaczy pierwszej 20tki. Gdy Adam Małysz przygotowywał się do skoków po srebro, widzowie byli karmieni osiągnięciami każdego Austriaka, Niemca i Norwega w skokach narciarskich. W amerykańskim programie Public Broadcating Service (PBS) nadano niedawno program o początkach Resistance we Francji podczas II wojny światowej i tragicznym losie pierwszych jej organizatorów, którzy zostali publicznie rozstrzelani jako pierwsze ofiary antyhitlerowskiego ruchu oporu we Francji. Wśród 20 osób 17 było Polakami, tymczasem w programie o tym w ogóle nie wspomniano. Dużo wcześniej PBS nadało program o odrodzeniu Kościoła katolickiego na terenach dzisiejszej Ukrainy. Rozmowy z parafianami odbudowującymi kościoły przeprowadzane były po polsku, mieli oni polskie nazwiska i były to dawne polskie kościoły; tymczasem w programie niezmiennie nazywano ich Ukraińcami czy Rosjanami, a kościoły kościołami ukraińskimi. Także w głównym programie radia publicznego NPR kilka razy mówiono o tym, że Ukraińcy prześladowali Żydów i Cyganów, nigdy nie wspominając o tym, że bandy nacjonalistów ukraińskich wymordowały ponad 100 000 Polaków podczas II wojny światowej na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej. I tak dalej, i tak dalej. - Jak zawsze Polak wydutkany przez amerykańskiego rzekomego naszego przyjaciela.

Chrzest Polski A.D. 968?

W 2016 roku będziemy mieli jubileusz chrztu Mieszka I. 1050. rocznicę. W rzeczywistości to prawdopodobnie nie był 966 rok. W tej chwili większość historyków uważa, że to jest wymyślona data, skonstruowana przez średniowiecznych kronikarzy. Nie ma żadnych pisanych źródeł z czasów, kiedy Mieszko I przyjął chrzest. Dlatego nie ma pewności, że 966 rok jest prawdziwą datą chrztu. Na podstawie niektórych źródeł historycznych historycy przyjmują, że chrzest nastąpił w 968 roku albo trochę później. Ale tak naprawdę nie ma to żadnego znaczenia. Nie jest to przecież żadna prawda objawiona i ani 966 ani 968 roku nie zmieniają niczego w historii Polski. Dlatego można się opierać na kronice Jana Długosza.

Pierwsze objawienie MB w Polsce

W Szydłowie (Šiluva) koło Rosieni na dzisiejszej Litwie w 1608 r. odnotowano pierwsze w Rzeczypospolitej i Europie objawienie Matki Boskiej, która ukazała się dzieciom pasącym owce. Znajduje się tu obecnie największe litewskie sanktuarium maryjne (Ostra Brama w Wilnie była zawsze i jest nadal głównie polskim sanktuarium maryjnym), które do XX w. miało charakter także polski (Szydłowo do 1925 r. należało do struktur Kościoła polskiego, pielgrzymi polscy, wotywa polskie) i przez to miasto nazywane było Żmudzką Częstochową, a po „rozwodzie” Litwy z Polską, dokonanym przez nacjonalistów litewskich po I wojnie światowej, obecnie określane jest jako Żmudzkie Lourdes. Jest tu barokowy kościół, od 1976 r. bazylika, pw. Narodzenia NMP z lat 1760-86 z obrazem MB Szydłowskiej z Dzieciątkiem, koronowanym w 1786 r., na mocy postanowienia papieża Piusa VI, przez biskupa żmudzkiego Stefana Jana Giedrojcia; wewnętrzna dekoracja kościoła, stworzona przez utalentowanego polskiego rzeźbiarza Tomasza Podgajskiego, zachowała się bez znaczących zmian; na miejscu objawienia zbudowana została w latach 1912-24 majestatyczna neogotycka kaplica, o wysokości 40 metrów, zaprojektowana przez znanego polskiego architekta i rzeźbiarza Antoniego Wiwulskiego, autora pomnika Trzech Krzyży w Wilnie i pomnika Grunwaldzkiego w Krakowie; na terenie kompleksu znajduje się pomnik polskiego papieża Jana Pawła II, który nawiedził sanktuarium maryjne w Szydłowie 7 września 1993 r. podczas swej wizyty do krajów bałtyckich; w 2003 r. otwarto tu specjalnie zbudowane centrum formacji duchowej – Dom Jana Pawła II.

Budowniczy dróg i mostów w Chinach

Polski inżynier drogowy Mieczysław Szczęsny Okęcki został w 1932 r. delegowany przez Ligę Narodów do Chin jako ekspert techniczny. Przyczynił się tam do zreformowania i rozwoju systemu dróg i założenia Centralnego Biura Drogowego. Do 1936 r. kierował tam budową kilku tysięcy kilometrów dróg i bardzo dużo mostów, za co odznaczony został chińskim orderem Błyszczącego Dżadu.

Zagraniczne audycje radiowe po polsku

Pierwsza polska radiostacja publiczna (państwowa) na terenie Polski – Polskie Radio w Warszawie rozpoczęło regularne nadawanie programu w języku polskim 18 kwietnia 1926 r. Natomiast pierwszą regularną audycję w języku polskim nadawaną spoza terytorium naszego kraju uruchomiło w 1931 r. Radio Watykańskie. W 1939 r. zrobili to Brytyjczycy poprzez BBC, trzy lata później Amerykanie, a w 1945 r. Francuzi. Potem bardzo wiele innych niepolskich radiostacji poza Polską nadawało lub nadal nadaje audycje w języku polskim.

Turyści z Azji w Polsce

W 2013 r. Polskę odwiedziło 49 370 turystów z Japonii, 39 289 z Chin i 14 238 z Indii. Z roku na rok coraz więcej turystów z tych państw odwiedza Polskę podczas swych wojaży po Europie. Szczególnie coraz więcej Chińczyków pragnie odwiedzić ojczyznę Fryderyka Chopina, którego muzykę uwielbiają (w Szanghaju jest największy na świecie pomnik Chopina) i z którym kojarzą Polskę.

Polski most na Sekwanie

Karol Kaczanowski (1800-1873) był nie tylko współzałożycielem katolickiego zgromadzenia zmartwychwstańców. Zanim został zakonnikiem brał udział w polskim Powstaniu Listopadowym 1830-31 i był wziętym inżynierem. Był m.in. twórcą jednego z mostów na Sekwanie w Paryżu – opartego na tubach żelaznych mostu „pont du Carrousel”.

Polka królową brytyjską

Córka królewicza polskiego Jakuba Sobieskiego Maria Klementyna Sobieska (1701-1735), której ojcem chrzestnym był papież Klemens XI, 28/29 kwietnia 1719 r. wyszła za mąż za księcia Jakuba Franciszka Edwarda Stuarta (1688-1766), pretendenta do tronu Szkocji i Anglii z ramienia jakobitów jako Jakub III (w Anglii) i VIII (w Szkocji) i tym samym została tytularną królową Wielkiej Brytanii. Maria Klementyma jest pochowana w Bazylice św. Piotra w Watykanie (piękny grobowiec).

M.J.Nowosielski i teatr angielski

W dziejach teatru angielskiego zapisał się na trwałe Michał Józef Nowosielski (1750-1795), architekt, scenograf i malarz angielski pochodzenia polskiego. Do Londynu przybył w 1769 r., gdzie od ok. 1779 r. był scenografem w Haymarket Opera House, zwanej jako King’s Theatre. Po jej spaleniu się w 1786 r. odbudował ją – plan jej oparł na kształcie podkowy, mogła pomieścić 2500 widzów i miała wspaniałą akustykę (spłonęła w 1862 r.). Stała się ona wzorem dla angielskiej architektury teatralnej – prototypem dla bardzo wielu nowowznoszonych teatrów angielskich.

Polacy na Kongresach Eucharystycznych

Kongres eucharystyczny to katolickie zgromadzenie o charakterze wybitnie masowym mające na celu umocnienie i zdynamizowanie więzi osobowej z Chrystusem, dzięki pogłębianiu tajemnicy Eucharystii. Pierwszy kongres eucharystyczny został zorganizowany w Lille we Francji w 1881 r., ostatni, 50-ty z rzędu, w Dublinie w Irlandii w 2012 r. (46. odbył się we Wrocławiu w 1997 r.). W zgromadzeniach tych nigdy nie brakło Polaków, tak osób świeckich jak i duchownych. Np. biskup podlaski (Siedlce) Henryk Przeździecki uczestniczył w kongresach eucharystycznych w Rzymie w 1922 r., w Chicago w 1926 r., w Kartaginie w 1930 r., w Dublinie w 1932 r. i w Manili w 1937 r.

Turyści szturmują zamek w Malborku

Jak podaje PAP, w 2014 r. Muzeum Zamkowe w Malborku – największy ceglany zamek w Europie (stąd jest znany na świecie) odwiedzili goście z ponad 80 krajów. Zamek zwiedziło w tym roku 460 tysięcy turystów, z czego jedna czwarta pochodziła z zagranicy. Byli to turyści z ponad 80 krajów, w tym z tak egzotycznych dla nas miejsc jak np. Mongolia, Mauritius, Chile, Arabia Saudyjska czy Nowa Zelandia. Jednak najliczniejszą grupę wśród turystów z zagranicy stanowili - tradycyjnie już zresztą – Niemcy: 40 tysięcy. Drugą po Niemcach grupę stanowią Rosjanie: ponad 20 tysięcy w 2014 roku, ok. 15 tysięcy w 2013 r. i 12 tysięcy w 2012 r. Na trzecim miejscu znaleźli się w tym roku Hiszpanie - ponad 6 tysięcy, a po nich Włosi. Na kolejnych miejscach w gronie zagranicznych turystów byli mieszkańcy Francji, Wielkiej Brytanii oraz Skandynawowie, w tym przede wszystkim Szwedzi i Norwegowie. W ostatnich latach liczba zagranicznych turystów w Malborku rośnie: w 2012 r. stanowili oni około jednej piątej wszystkich gości, a w 2014 roku - już około jednej czwartej.

Naczelny inżynier w Afganistanie

Polski inżynier drogowy Mieczysław Szczęsny Okęcki był w latach 1938-44 naczelnym inżynierem przy rządzie w Afganistanie.

Kariera Polek na Zachodzie

Spośród polskich piosenkarek w okresie międzywojennym z powodzeniem na Zachodzie występowała Hanka Ordonówna. Po wojnie karierę zrobiła chociażby Violetta Villas, która przez kilka lat występowała w Las Vegas (USA) u boku samego Franka Sinatry. W latach 80. fani pop-jazzu na świecie zachwycali się głosem naszej Basi Trzetrzelewskiej (w USA jej album "Time and Tide" sprzedał się w ponad milionie egzemplarzy).

Sukcesy polskich artystów na świecie

W PRL-u wielu naszych artystów robiło kariery w krajach bloku wschodniego. Wielomiesięczne były występy w ZSRR zespołu Skaldowie, błyszczała tam piosenkarka Anna German. Pod koniec lat 70. koncerty w NRD, ale także na Kubie czy w Stanach Zjednoczonych wyprzedawała męska grupa wokalna Vox. Za oceanem nagrywał Krzysztof Krawczyk, po świecie ze swoim repertuarem jeździła Maryla Rodowicz. Mieliśmy też silnych reprezentantów w jazzie (Tomasz Stańko, Michał Urbaniak) i muzyce poważnej (Krzysztof Penderecki, Henryk Mikołaj Górecki), którzy odnosili wielkie sukcesy na świecie.

Instruktor armii perskiej

Pochodzący z Galicji Witold Hieronim Bykowski (1842-1919) brał udział w Powstaniu Styczniowym 1863-64. W 1866 r. wstąpił do wojska austriackiego, gdzie szybko awansował: w 1872 został przydzielony do sztabu generalnego. W 1878 r. został wysłany do Persji, gdzie do 1881 r. był jednym z instruktorów armii perskiej w Teheranie. W tym czasie odbył także kampanię z Kurdami w czasie powstania Fazlola-bega jako dowódca pułku i szef sztabu. W 1918 r. wstąpił do odrodzonego Wojska Polskiego we Lwowie.

Biskupi polscy w Boliwii

W Boliwii pracuje bardzo dużo polskich misjonarzy katolickich. Trzech z nich zostało wyniesionych do godności biskupiej: Krzysztof Białasik jest biskupem diecezji Oruro od 2005 r., Stanisław Dowlaszewicz jest biskupem diecezji Santa Cruz od 2000 r. i Antoni Bonifacy Reimann biskupem diecezji Nuflo de Chavez od 2001 r.

Biskupi polscy w Kamerunie

W Kamerunie (Afryka), który w latach 1882-85 badał polski podróżnik Stefan Szolc-Rogoziński, jest biskupami diecezjalnymi dwóch Polaków: Eugeniusz Jureczko biskupem diecezji Yokadouma od 1991 r. i Jan Ozga biskupem diecezji Doume-Abong’ Mbang od 1997 r.

Biskupi polscy w Kanadzie

Dwóch polskich duchownych jest aktualnie biskupami w Kanadzie: Józef Dąbrowski jest biskupem pomocniczym diecezji London od 2015 r. i Wiesław Krótki jest biskupem diecezji Churchill-Zatoka Hudsona od 2013 r.

Marian Kałuski

Wersja do druku

york - 29.09.15 18:20
Chcąc, nie chcąc, ale cytując na tym portalu „mądrości” z Dziennika.pl i tym podobnych polskojęzycznych szmatławców autor tego rodzaju cytatów sam sobie strzela w kolano, a potem ma pretensje do całego świata, że jest „napastowany” i tylko czekać, jak powoła się na Urbanowe NIE, czy TVN, albo Polsat.
A oto informacja z ostatniej chwili z Nowego Jorku, której na pewno nie pokaże, ani Dziennik,pl, ani Gazeta Wybiórcza, ani TVN, ani POLSAT, czy też inne lewackie szczujnie:
„Po przemówieniach w siedzibie ONZ, delegacje z całego świata zostały zaproszone na lunch. Toast bezpośrednio z prezydentem USA mógł wznieść Andrzej Duda, bo otrzymał miejsce przy stole bezpośrednio po prawej stronie Baracka Obamy. Miejsce po lewej stronie od prezydenta USA było zajęte przez sekretarza generalnego ONZ Ban Ki-Moon, a dalej siedział Władimir Putin. Przy tym samym stole znaleźli się też m.in. premier Indii Narendra Modi i pierwszy w historii demokratycznie wybrany prezydent Nigerii Muhammad Buhari.
Wspólny toast Andrzeja Dudy z prezydentami USA i Rosji. Komentatorzy zwracają uwagę, że Władimir Putin starał się być uśmiechnięty, tymczasem prezydent USA był bardzo poważny, co miało wskazywaćm jak duże było napięcie przy stole” – koniec cytatu.
http://niezalezna.pl/71376-andrzej-duda-wsrod-przywodcow-swiata-przy-jednym-stole-z-obama-i-putinem

Oleńka - 29.09.15 11:49
DO 100pro
"Oleńko, to jest opętanie. Szkalujemy sami siebie, nie panujesz nad sobą nawet nie wiesz, że sama to czynisz. Żałośnie musisz wyglądać, dzieląc się swoim dziełem szkalowania, wśród znajomych i szukania odwetu z ich komputera. To jest poważna choroba". Piszesz pro100...

pro100, piszę ci PROSTO, i tylko to, że ten twój wpis jest bardzo marny, jeśli uważasz, ze przedstawienie znajomym i wśród Przyjaciół tego KWORUM jest "szkalowaniem', a ja dlatego wyglądam żałośnie, TO JAK TY wyglądasz po takim wpisie?
Polacy sami siebie szkalują, piszesz
Jacy Polacy? Czy osobnik kalający własne polskie gniazdo, albo ten przelotny ptasior, który do tej Polski przylatuje POPASKUDZI i odlatuje jest Polakiem/
Ilu prawdziwych Polaków jest wśród tych, którzy zdobyli 11 Oskarów?

Pro100 - 20.05.15 15:46
Oleńko, to jest opętanie. Szkalujemy sami siebie, nie panujesz nad sobą nawet nie wiesz, że sama to czynisz. Żałośnie musisz wyglądać, dzieląc się swoim dziełem szkalowania, wśród znajomych i szukania odwetu z ich komputera. To jest poważna choroba.

Oleńka - 20.05.15 14:54
Panie Kałuski
Dzisiaj piszę z gościnnego komputera będąc z dłuższą wizytą u moich znajomych, ale odpisuję panu, że: w poprzednim komentarzu napisałam na temat zamieszczonych "informacji" przez pana, które podał pan w swoim tekscie, a wyjął je pan z brukowsca pt. Dziennik.pl
A także o „polskich Oskarach”!
Nawiązałam wyłącznie do tematu zaistniałego w pańskim tekscie. Udokumentowałam wydarzenia związane z tzw. „polskimi oskarami”.
Czy moje stwierdzenie, że „historyk powinien bazować na faktach”, jest „pluciem”? Słowem, którym pan się najczęściej posługuje!

PS. A ten osobnik „hm” z Dziennika, zachęca do czegoś, do czego sam się nie stosuje.
Pozwoli pan, że pożegnam pana na jakiś czas (nieograniczony).

Marian Kałuski - 20.05.15 12:08
Czy to specjalność współczesnych Polaków?

W dzisiejszym (20.5.2015) Dzienniku.pl w komentarzach pod tekstem "Wojewódzki do Komorowskiego..." niejaki "hm" napisał: "Jest tyle wstrętnych wpisów na portalach, że powinien w Polsce (być) zakaz ich publikowania anonimowo. Należy podać nazwisko i imię a adres mailowy znany redakcji. Ciekawe ilu by było odważnych".

W tym samym "Dzienniku.pl" ("Bieńkowska o Piechocińskim..." 20.5.2015) Piechociński mówi: "...afera taśmowa obnażyła prawdziwy język polityków (polskich) i ich brak kultury, więc nic nie może mnie już zaskoczyć".

Na mnie też niektórzy "kochani" rodacy, zgodnie z panującym wśród nich trendem czy hobby, lubią pluć.

Marian Kałuski, Australia

Roman z Kanady - 19.05.15 19:38
KOMUNIKAT:
Komentarz zatrzymany. Bardzo proszę o kulturalne i merytoryczne wypowiadanie się na tym forum. Wszystkie komentarze jątrzące i niczym nie udokumentowane pomówienia, jak również te, przekraczające granice dobrego smaku, będą zatrzymywane. Decyzja redakcyjna, podjęta dla dobra GI KWORUM, z uwagi na coraz częstsze przypadki prowokacyjnego działania osób niepożądanych.

Admin

Oleńka - 19.05.15 15:50
Polacy sami siebie szkalują
Szkalujemy sami siebie, jak np. w filmach „Róża”, „Pokłosie” czy „Ida”, a potem się dziwimy, że nas szkalują na całym świecie pisze p. Kałuski.
Pytam się więc CO TO ZNACZY SZKALUJEMY SAMYCH SIEBIE.
Podanie na kworum informacji z Dziennika.pl powstałego na bazie papierowego wydania „Dziennika Polska-Europa- Świat stanowiącego własność Infor S.A. i współpracujego ze stacją CNN, będącego w żydowskich rękach ma być rzetelną informacją?
Tym bardziej, że wywiad przeprowadziła „ikona aborcji” Magdalena Rigamonti znana także z wywiadu z Alicją Tysiąc?.
Smarzowski pokazał piekielne, czyste zło nazizmu, komunizmu, a poza tym jest tym, który „piękno i sztukę” widzi w brutalności co zauważyła nawet znana panu Gazeta Wyborcza, że „film ten wypełniony jest przemocą ponad normę polskiego kina”. Wstrzymuję się jednak od dalszej opinii na plus czy minus Smarzewskiego. Poczekam na film w jego reżyserii „Rzeź Wołyńska” i to będzie miarą jego POLSKOŚCI!
Polskie Oskary
Jakie to "polskie oskary"?
WAJDA? Wajda szkaluje Polaków np. W ‘Lotna” I “Popiele i Diamencie”! Mimo tylu lat podlizywania się Żydom i komuchom, statuetki za „dzieło” nie dochrapał się, więc piętnaście lat temu postanowiono uhonorować go nagrodą za całokształt – „wierną dla nich służbę”!.
POLAŃSKI? Zyd i gwałciciel, reżyser filmu dla Zydów i o Żydzie?
ALLAN STARSKI syn, Żyda z Łodzi Ludwika Kałuszynera...
EWA BRAUN córka pisarza (zmarłego) Andrzej Brauna, pochodzenia niemieckiego w latach 1990-1993 szefa Stowarzyszenia Pisarzy Polskich. Od 1947 członek PPR. OD 1949 w wydziale kultury KC PZPR.
‘PIOTRUŚ I WILK” - nagrodę poniekąd wg standartów p. Kałuskiego również można zaliczyć do „polskich” zdobyczy oscarowych, jednak statuetki za ten film trafiły do brytyjskiej a nie polskiej części ekipy – reżyserki Suzie Templeton i głównego producenta Hugh Welchmana. Polaków nawet nie wywołano po odbiór statuetki.
RYBCZYŃSKI - za animację pozbawioną fabuły, a opierającą się na prostym koncepcie: wprowadzeniu do zamkniętej przestrzeni jak największej liczby osób wykonujących powtarzalne czynności. Nawiasem mówiąc w wyniku afery finansowej ten „Lauret” zapowiada zrzeczenie się obywatelstwa polskiego, mając już amerykańskie.

„Ida” Żyda Pawła Pawlikowskiego który wraz z z żydówką Rebeką Lenkiewicz napisali scenariusz – czy to też "polski Oskar"?

LEOPOLD STOKOWSKI - urodzony w polsko-irlandzkiej rodzinie w Londynie ale wydawca fińskiej encyklopedii otrzymał osobiste zapewnienie od dyrygenta, że przyszedł na świat w 1889 r., gdzieś na NIEMIECKIM wówczas Pomorzu. A w liście do redakcji leksykonu muzycznego Hugo Riemanna napisał, że urodził się w 1887 r. i nie w Londynie, a w Krakowie.
KAMIŃSKI? Który w wieku 20 lat wyjechał z Polski, i pracuje dla filmowców żydowskich, a najbliżej Stevena Spielberga. W 1994 roku otrzymał statuetkę związaną z Listą Schindlera. Wpierw żonaty z Holly Hunter, a w 2004 roku ożenił się z reporterką telewizji ABC, o „polskim imieniu” Rebeccą Rankin.
BRONISŁAW KAPER żydowskiego pochodzenia - odkryty w Paryżu przez żyda z Rosji Louisa Burta Mayera, (właściwie Eliezera Meira ) pisał muzykę i scenariusze dla największych żydowskich wytwórni filmowych (Columbia Pictures, Warner Bros, 20th Century Fox.
A jeśli już pisać o Polakach i o Oskarach to dlaczego nie o Stefanie Kudelskim który otrzymał dwie nagrody za wkład w rozwój techniki nagrywania dźwięku. Dzieło życia polskiego inżyniera powstało w Szwajcarii. Kudelski był wynalazcą-elektronikiem, znanym z produkcji magnetofonów Nagra (pierwszy egzemplarz powstał w 1951 roku). Jednak Kudelski polskości nigdy się nie wyparł, a swoje dzieło życia nazwał przecież słowem z ojczystego języka.
Andrzej Paweł KACZMAREKma do Polski coraz dalej... mieszka i pracuje w Los Angeles, nagrodzony za muzykę do filmu Marzyciel ale w reżyserii Marca Forstera niemiecko-szwajcarskiego reżysera....
A więc pytanie: Jakie to "polskie oskary"? Kto ich widział w Polsce i za jakie polskie dzieła? Historyk powinien bazować na faktach!

Bogdan Dziuma - 17.05.15 15:01
Jeżeli uznamy że suka dlatego skończyła w kupie bo wykarmiła lwa ,to ! jest równoznaczne z tym że się sami szkalujemy ! ! !
Obywatele nie są krajowcami , a upieczone kurczaki są sztuką mięsa a nie drobiem gdaczącym na podwórku !
Taka jest drobna różnica między Mackiem z AK ginącym na śmietniku historii i
bohaterstwem i heroizmem Inki !

Ważmy słowa !

Wszystkich komentarzy: (8)   

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami naszych Czytelników. Gazeta Internetowa KWORUM nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

17 Września 1912 roku
Urodziła się Irena Kwiatkowska, znakomita aktorka teatralna i filmowa. (Kabaret Dudek, Kabaret Starszych Panów). zm. 2011


17 Września 1993 roku
Sprowadzono do kraju prochy premiera, generała Władysława Sikorskiego.


Zobacz więcej