Poniedziałek 1 Marca 2021r. - 60 dz. roku,  Imieniny: Albina, Antoniny, Radosławy

| Strona główna | | Mapa serwisu 

dodano: 12.02.21 - 20:21     Czytano: [121]

Tłusty czwartek


Wielkie obżarstwo przed postem

Tłusty czwartek, to ostatni dzień w kalendarzu chrześcijańskim, przed środą popielcową rozpoczynającą Wielki Post. Inaczej na ten dzień mówi się dzień rozpustny, ponieważ w dawnych wiekach, nie obowiązywały żadne kanony ludzkiej moralności.

Objadanie się pączkami


Tradycyjnie w naszym kraju oraz w katolickiej części Europy, w tym dniu dozwolone jest objadanie się wszelkimi słodkimi smakołykami. Najpopularniejsze potrawy to kaloryczne pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem. Jak nakazuje nam tradycja tłusto czwartkowa, w tym dniu możemy też do woli delektować się alkoholem, a przede wszystkim powinniśmy w ten wyjątkowy wieczór, wziąć udział w jakiejś większej imprezie. Następny czwartek tygodnia, jest dniem Wielkiego Postu i należy on do okresu, w którym wszelkie słodkie i tłuste dania, powinny ustąpić miejsca na stole żurowi i kwaśnej kapuście. Mówi się też, że w tym okresie obowiązuje wszelka wstrzemięźliwość od zabaw i uciech cielesnych.

Kolejny zakaz

W tym czasie, obowiązuje jeszcze jeden zakaz, który niestety nie we wszystkich miejscach na świecie jest pieczołowicie przestrzegany. Otóż, w czasie Wielkiego Postu, nie wolno jest wróżyć sobie z fusów, czy też stawiać sobie kabały. Kto tego zakazu nie przestrzega, naraża się na tak zwaną klątwę mistyczną, polegającą na braku Bożego błogosławieństwa względem niego.
Z dniem tłustego czwartku związana jest jeszcze tak zwana pomyjka, dobrze znany zwyczaj w regionie wielkopolskim. Wierzono bowiem, że gdy ktoś tego dnia ustrzeże się od mycia naczyń i gotowania gorących potraw, nie będzie on mógł w pełni delektować się dobrym zdrowiem przez cały rok. Dlatego też, w tłusty czwartek wszyscy garnęli się do usługiwania przy stole, aby zasłużyć sobie na to szczególne błogosławieństwo.



EWA MICHAŁOWSKA- WALKIEWICZ

Wersja do druku

Ania - 14.02.21 21:39
W markecie mającym nazwę owada sprzedawano w kartonie 12 pączków za 2,99 zł. Wychodzi 25 groszy za jeden pączek, odliczając koszty: opakowania, transportu, podatków, ogrzewania lokalu, płac pracowników itd. wyprodukowano jednego pączka ponosząc koszt ca 10 gr.
Jak to możliwe i czemu ma to służyć ?

Adameczek - 14.02.21 15:50
Fajne....

Wszystkich komentarzy: (2)   

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami naszych Czytelników. Gazeta Internetowa KWORUM nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

01 Marca 1810 roku
Urodził się Fryderyk Franciszek Chopin (lub 22 lutego), polski pianista i kompozytor (zm. 1849)


01 Marca 1938 roku
Zmarł Władysław Grabski, polski polityk i ekonomista okresu dwudziestolecia międzywojennego (ur. 1874)


Zobacz więcej