Poniedziałek 29 Kwietnia 2024r. - 120 dz. roku,  Imieniny: Hugona, Piotra, Roberty

| Strona główna | | Mapa serwisu 

dodano: 21.01.23 - 19:50     Czytano: [231]

Placek drożdżowy na czas karnawału


Z rodzynkami i pomarańczową skórką

Badania naukowe nas informują, że starożytny Egipt był kolebką znanego nam dziś drożdżowego chleba, no i oczywiście placka. Archeologowie podczas wielu wykopalisk odnaleźli w Egipcie, kamienie szlifierskie i komory piekarnicze. Najważniejsze było jednak to, że odnaleziono rysunki 4000-letnich piekarni oraz zakładów browarskich. W czasach dzisiejszych, kiedy to trwa karnawał, chcemy Naszym Czytelnikom przybliżyć historię placków drożdżowych, które od wielu lat stanowią podstawowy wypiek w tym czasie.

W starożytnym Egipcie


W tamtym okresie piekarze wykorzystywali znane im różne ziarna zbóż, aby stworzyć kilka rodzajów chleba. Pszenica, była najczęściej występującym zbożem w Egipcie. Aby ciasto było smaczniejsze, egipscy piekarze zaczęli eksperymentować podczas jego powstawania. Dodawano zatem miód, jaja i cenne przyprawy. Zaczęto też dbać o kształt ciasta, używając różnych form piekarniczych. Powstawały więc chleby mające kształt ptaków, ryb, a nawet ludzi. Były też w tym czasie pieczone chleby potrzebne dla rytuałów religijnych. Te musiały być wypiekane z pszenicy, by być najbielszym pieczywem poświęconym bogom.

W Polsce

W siedemnastym stuleciu na Starym Kontynencie, a także i w Polsce dominowały korzenne przyprawy, które chętnie dodawano do wypieków. Z cukru przyrządzano "konfekty", czyli kandyzowano w nim owoce dodawane do placków. Do rzadkości należały także tak zwane ulipki z pianą, czyli małe placki drożdżowe z bitą śmietaną. Niekiedy na przykład w Krakowie, wypiekano olbrzymie placki drożdżowe na czas karnawału, które następnie polewano obficie słodkimi syropami.

Tatarskie ziele

W czasie karnawału w osiemnastym wieku, jadano placki drożdżowe z tak zwanym "tatarskim zielem". Było to nic innego jak dodany do drożdżowego zaczynu imbir. W owym czasie w Krakowie znany był też placek drożdżowy z "oddechem smoka wawelskiego", czyli z dodatkiem sporej ilości pieprzu.

W czasie karnawału

Drożdżowy, to placek zwyczajowo od lat serwowany w dobie karnawału. Znane były wtedy uczty u pani Jadzi na ulicy Prostej w Krakowie, która to spraszała znajomych do swojego domu, aby częstować ich plackiem drożdżowym z pomarańczową skórką. W tym też okresie, znane były tak zwane drożdżowe buły z rodzynkami u pani Franciszki z ulicy Koziej w Warszawie. W czasie karnawału najchętniej buły te kupowali mężczyźni, którzy obdarowywali nimi wybranki swojego serca.

Karnawałowe picie piwa

W dziewiętnastym stuleciu, kiedy naszej Ojczyzny nie było na mapach politycznych świata placki drożdżowe były prawdziwym rarytasem, na który nie wszyscy mogli sobie pozwolić. Wielu z naszych rodaków, wywiezionych zostało ze względów politycznych na Syberię, wielu zostało osadzonych w murach Cytadeli Warszawskiej, zatem ubogie i zdesperowane rodziny często nie były w stanie kupić sobie odrobiny słodkiego placka w czas karnawału. Co niektórzy natomiast mawiali, że trzeba smutek piwem zalać, zatem zbierano się grupkami pod znajomymi karczami i kupowano kufel piwa, z którego po łyku piło kilka osób. Po czym wszyscy opowiadali jak sobie oni popili jak był karnawał.

Pani Zenia z Głuchołazów

W Głuchołazach w okresie dwudziestolecia międzywojennego, znana była wszystkim pani Zenia, która piekła placki właśnie na piwie. Zapraszała ona zatem do siebie w okresie karnawału kobiety wolnego stanu, aby raczyły się u niej takimi wypiekami rozbudzającymi wyobraźnię. Panie te popiwszy i pojadłszy wyobrażały sobie, jakby tu poderwać jakiegoś mężczyznę, z którym już na następny karnawał bawić na prawdziwej zabawie.

Ewa Michałowska- Walkiewicz

Wersja do druku

Pod tym artykułem nie ma jeszcze komentarzy... Dodaj własny!

29 Kwietnia 1980 roku
Zmarł amerykański reżyser filmowy Alfred Hitchcock (ur. 1899)


29 Kwietnia 1707 roku
Połączenie parlamentu Anglii i Szkocji. Powstanie Wielkiej Brytanii.


Zobacz więcej