Środa 8 Maja 2024r. - 129 dz. roku, Imieniny: Kornela, Lizy, Stanisława
| Strona główna | | Mapa serwisu
dodano: 26.11.17 - 16:52 Czytano: [753]
Dział: Śladami naszych przodków
Poczęstunek w polskich górach
O okazji Święta Naszej Niepodległości
Pan Ireneusz Gałka, zorganizował wyjazd naszej redakcji do Nowego Targu na szczególną degustację tamtejszego jedzenia. Poczęstunek takowy był przygotowany z okazji Święta Niepodległości.
W trudnych warunkach
Kuchnia podhalańska, została ukształtowana w trudnych warunkach materialnych i klimatycznych. Do podstawowych potraw kuchni podhalańskiej zaliczyć należy to wszystko, co ubogie góralskie gospodarstwo wyprodukowało, a nie przetworzyło w celu odsprzedania. Podstawą były gotowane ziemniaki oraz bryjka i kluchy. Inne produkty używane na co dzień w kuchni podhalańskiej to mąka jarcana czyli jęczmienna, owsiana lub kukurydziana. Ta ostatnia zadomowiła się w czasach austro-węgierskich, kiedy to górale, za zarobkiem udawali się aż pod Peszt i tam otrzymywali część zapłaty w postaci mąki kukurydzianej.
Maślanka i śmietanka
Z nabiału stosowano głównie serwatkę, maślankę oraz żętycę. Jako omasty używano topionej słoniny, skwarków czasami oleju lnianego. Mleko słodkie i kwaśne jedynie podawane było odświętnie, gdyż gospodarstwo góralskie produkty takie jak ser biały, masło, oscypki, jaja starało się zbyć i były to produkty spożywane sporadycznie. Warzywa, uprawiane były przede wszystkim w Kotlinie Nowotarskiej oraz Spiszu i Orawie gdzie panują nieco łagodniejsze warunki klimatyczne. Kapustę kiszono w całych główkach przekładanych liśćmi w beczkach. Natomiast w Zakopanem, Bukowinie Tatrzańskiej i innych wyżej położonych miejscowościach, już sama uprawa ziemniaków była niezmiernie trudna.
Takimi góralskimi smakołykami byliśmy częstowani w DNIU 11 LISTOPADA, kiedy to fetowaliśmy kolejną rocznicę odzyskania naszej niepodległości.
Ewa Michałowska – Walkiewicz
Pod tym artykułem nie ma jeszcze komentarzy... Dodaj własny!
Dzień Flagi Rzeczpospolitej Polskiej
Święto Flagi Rzeczypospolitej Polskiej, to polskie święto wprowadzone na mocy ustawy z dnia 20 lutego 2004 roku. Celebruje się je między świętami państwowymi: takimi jak 1 maja, zwany Świętem Pracy, jak też 3 Maja...
06.05.24 - 12:24 | Czytaj więcej
08 Maja 1947 roku
Witold Pilecki został aresztowany przez UB.
08 Maja 1808 roku
Została podpisana umowa Napoleona Bonaparte z rządem Księstwa Warszawskiego o przyjęciu na żołd francuski 8 tys. żołnierzy polskich