Dodano: 27.05.21 - 20:58 | Dział: Śladami naszych przodków
Zioła w kulturze Słowian
Słowiańscy rodzimowiercy
W Polsce żyją słowiańscy rodzimowiercy, czyli inaczej mówiąc miłośnicy kultury słowiańskiej. Ci niecodzienni pasjonaci uwielbiają kuchnię dawnych Słowian, a jak wiadomo żadna ich potrawa nie mogła się obejść bez ziół oraz wszelkiego rodzaju przypraw. Nasza Redakcja została zaproszona do świętokrzyskiej miejscowości Belno, aby tam uczestniczyć w pokazach jak stosować zioła we współczesnym życiu każdego z nas.
Zioła w medycynie Słowian
Rośliny zielne dzielimy na przyprawowe i lecznicze. Nasi słowiańscy przodkowie wykorzystywali zioła na przykład do przygotowywania wywarów na przeróżne dolegliwości. Wiele ziół służyło im jako przyprawy oraz uzupełnienie codziennej diety. Stosowano je zarówno latem, jak i późną jesienią i zimą. Zioła wysuszone stanowiły niesamowity dodatek i wartościowy składnik pożywienia, zwłaszcza podczas przedłużającego się przednówka. Sposobem na urozmaicenie smaku są właśnie zioła, których aromat i właściwości znane już były w dobie średniowiecza.
W zasięgu ręki Słowian
Dawni SÅ‚owianie nie mieli do dyspozycji wszystkich ziół i przypraw. ByÅ‚y to m.in.: cukier, pieprz, papryka, bazylia, goździki, liÅ›cie laurowe, ziele angielskie, gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa, chili, wanilia, cynamon oraz imbir. Wszystkie one przybyÅ‚y do Europy Åšrodkowej wraz z chrzeÅ›cijaÅ„stwem, a także po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Dawni SÅ‚owianie zbierali roÅ›liny dziko rosnÄ…ce, ale wiele z nich sami uprawiali. Na stoÅ‚ach naszych przodków królowaÅ‚y: kminek, kolendra, chrzan, czosnek, gorczyca, miÄ™ta i jaÅ‚owiec. Gdy na terenach Polski „pojawiÅ‚o” siÄ™ chrzeÅ›cijaÅ„stwo, do listy ziół i przypraw dopisaÅ‚y siÄ™ rozmaryn oraz czÄ…ber.
Na złe duchy i do smaku
Czosnek, Słowianie używali do mięs ale i do naparów, gdy chcieli jego aromatem przegnać złego ducha z człowieka lub zwierząt gospodarskich. A dodatkowo czosnek posiada działanie rozgrzewające i bakteriobójcze.
Na dobrą miłość
Suszone listki macierzanki są dobrą przyprawą do mięs, dziczyzny, ryb, drobiu, roślin strąkowych, i sosów. Słowianie dodając ją do swoich potraw, dodawali tym samym ponętnego wyglądu kobietom, aby bardziej nimi byli zainteresowani panowie. Zatknięty wiecheć macierzanki w futrynie drzwi, wyganiał złe licho z domu, które warzyło mleko i powodowało gorączkę u dzieci.
Polskie zwyczaje zielne
W dawnych wiekach, ziołami witano nadejście wiosny i lata. Czyniono tak ze śpiewem i tańcem, aby tym samym oddawać cześć ziemi rodzicielce, aby w danym roku wydała dorodny plon. Z nastaniem chrześcijaństwa, we wspomnianym czasie, śpiewano na polach pieśni nabożne, aby Bóg pobłogosławił polną niwę, która potrafi wyżywić wiele ludzi i zwierząt. A kwiaty i naręcza ziół, składano pod krzyżami mieszczącymi się na rozstajnych drogach.
Nasza Redakcja dziękuje za cudowną prelekcję na temat ziół i przypraw stosowanych dawniej i dziś.