Dodano: 29.06.20 - 17:27 | Dział: EKOInformacje

Złoty ryż i GMO




W odpowiedzi bezkrytycznym propagatorom genetycznie zmodyfikowanego Złotego Ryżu (ZR) i potępiającym w czambuł krytyków jego upowszechniania.

Zacznijmy od podstawowych faktów.


Witamina A należy do grupy witamin A, D, E i K.
Czym różnią się te witaminy od innych?

Ano tym, że aby organizm człowieka mógł je przyswoić potrzebne jest jeszcze przede wszystkim dostarczanie w posiłkach tłuszczu. Oczywiście, uwarunkowania przyswajalności witaminy A są bardziej złożone, ale skupmy się na najważniejszym tego warunku.

Dziwne, że nie wspomina o tym dr n. med. Steven Novella, autor artykuÅ‚u Golden Rice Finally Released in Bangladesh wyksztaÅ‚cony lekarz, co wiÄ™cej wykÅ‚adowca na Yale University School of Medicine, a zwÅ‚aszcza również dyrektor Science-Based Medicine bÄ™dÄ…cej częściÄ… James Randi Educational Foundation (JREF) oraz czÅ‚onek zaÅ‚ożyciel Institute for Science in Medicine. Czyli autor, naukowiec oraz dyrektor lub czÅ‚onek (i to zaÅ‚ożyciel) szacownych instytucji dbajÄ…cych o to, by medycyna byÅ‚a oparta na dowodach naukowych…

A co powyższe fakty oznaczają dla biednych mieszkańców Bangladeszu i innych krajów?

Ano, że bÄ™dÄ…c biednymi nie mogÄ… pozwolić sobie na drogÄ… żywność, zawierajÄ…cÄ… wystarczajÄ…ce iloÅ›ci potrzebnych tÅ‚uszczy…

I właśnie na tę istotną przeszkodę w przyswajaniu wit. A i na konieczność w pierwszym rzędzie walki z ubóstwem oraz na zmianę polityki gospodarczo-społecznej władz Bangladeszu i innych krajów wskazują przeciwnicy GM ryżu i innych GMO w rolnictwie.

InnÄ… manipulacjÄ… w tekÅ›cie jest pomijanie caÅ‚kiem dostÄ™pnych i tanich sposobów leczenia i zapobiegania Å›lepoty i zapobiegania niedoborom wit. A w biednych krajach, zupeÅ‚nie niezwiÄ…zanych z GM ryżem i jakimkolwiek GMO… Takim prostym i tanim sposobem zapobiegania lub leczenia Å›lepoty z niedoborów wit. A sÄ… uprawy i spożywanie znanych i bogatych w prowitaminÄ™ A roÅ›lin oraz, np. tabletki lub zastrzyki dostarczajÄ…ce tÄ™ witaminÄ™. Tylko wÅ‚adze danego kraju muszÄ… tego chcieć…

Zacytuję tu prof. T. Żarskiego:
„Nowa wersja zÅ‚otego ryżu zawiera 20 krotnÄ… ilość betakarotenu.
Pozostaje jednak nadal wÄ…tpliwe czy w przypadku niedoboru biaÅ‚ka, tÅ‚uszczu i cynku nastÄ…pi przeksztaÅ‚cenie beta karotenu w witaminÄ™ A i jej absorpcja z jelit…

Modyfikowany genetycznie ryż nie rozwiązuje podstawowych przyczyn niedoboru witaminy A, jakimi są bieda i brak zróżnicowanej diety. Krótkoterminowe rozwiązania takie jak podawanie witamin w tabletkach lub dostarczanie żywności są tanie i skuteczne.

Istnieje wiele źródeł pożywienia o wysokim poziomie beta-karotenu. Są nimi m.in.: marchewki, warzywa liściaste, maniok, mango, papaja, arbuzy.

Badania przeprowadzone w Bangladeszu wykazaÅ‚y, że 75g indyjskiego szpinaku – taniej, caÅ‚orocznej, zielonolistnej roÅ›liny dostarcza wystarczajÄ…cÄ… dziennÄ… dawkÄ™ witaminy A (Haskell et al., 2004)…” (Å»arski, Å»ywność modyfikowana…). Tymczasem nawet ta ostatnio zmodyfikowana wersja ZR (konkretnie o symbolu GR2E) o najwiÄ™kszej zawartoÅ›ci prowitaminy A wymaga dostarczenia dziennie co najmniej 300 g zÅ‚otego ryżu (Golden rice finally…).

Warto dodać, że istnieje też konwencjonalna, „bogata w β-karoten pomaraÅ„czowa kukurydza, przeznaczona dla osób cierpiÄ…cych na niedobór witaminy A.” (Å»arski, 2016)

Prostym wiÄ™c, tanim i dostÄ™pnym sposobem zapobiegania niedoborom wit. A jest spożywanie znanych czasem od dawna produktów żywnoÅ›ciowych, które uprawia siÄ™ lub można uprawiać w omawianych krajach. I tu duża rola edukacji, a wiÄ™c także dziaÅ‚aÅ„ wÅ‚adz danego kraju… ZaÅ› wytwarzanie takich produktów żywnoÅ›ciowych nie uzależnia rolników i bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ciowego ich oraz ich kraju od zagranicznej korporacji posiadajÄ…cej patent na GM roÅ›linÄ™…

Z drugiej strony udostępnienie licencji na uprawę odmiany ZR o symbolu GR2E za darmo pod warunkiem nieprzekroczenia granicy 10 000 $ zysków z uprawy ZR oraz pozwolenie na wykorzystywanie części zbiorów na zasiewy w kolejnym roku wydaje się być korzystne pod względem finansowym dla biednych rolników.

Ale czy na pewno jest to korzystne dla zdrowia i ekonomii na dalszÄ… metÄ™?

Bo ryż stanowi przeważajÄ…cÄ… część pożywienia (pod wzglÄ™dem kalorii) wiÄ™kszoÅ›ci ludzi w Azji. Jak wiadomo, ryż jest ubogi w wiele niezbÄ™dnych skÅ‚adników odżywczych. I propagowanie ZR, jako głównego źródÅ‚a prowitaminy A, utrwalać bÄ™dzie tÄ™ niekorzystnÄ… strukturÄ™ przeciÄ™tnego pożywienia Azjatów. Zamiast edukować i upowszechniać bardziej prozdrowotnÄ… strukturÄ™ pożywienia z wiÄ™kszym udziaÅ‚em warzyw, owoców i strÄ…czkowych… redukujÄ…cych niedobory skÅ‚adników odżywczych, w które ryż jest ubogi… A wÅ›ród warzyw, jak wiemy, istniejÄ… także takie, które znacznie mniejszÄ… iloÅ›ciÄ… niż ZR potrafiÄ… zaspokoić zapotrzebowanie na prowitaminÄ™ A…

Z drugiej strony nie znamy uwarunkowaÅ„ ekonomicznych upraw ZR. Poprzednia bowiem jego odmiana nie zyskaÅ‚a aprobaty nie tylko wskutek zbyt maÅ‚ej zawartoÅ›ci prowitaminy A, ale także wskutek zbyt niskiego plonowania, zaÅ› ceny nasion tzw. „wzbogaconych” o pewien skÅ‚adnik odmian roÅ›lin sÄ… wyższe od cen tych „niewzbogaconych”.

Artykuł, z którym polemizuję, pominął także kwestię bezpieczeństwa dla zdrowia ZR.

ZR bowiem w opinii specjalistów nie został pod tym względem przebadany w sposób przyjęty w nauce i brak na temat jego bezpieczeństwa dowodów z jakiegokolwiek zewnętrznego laboratorium (Jitendra, 2019)

Artykuł, z którym polemizuję, zupełnie też nie zwrócił uwagi na co najmniej dwa realne zagrożenia, których bardzo obawiają się sami rolnicy w Bangladeszu (Jitendra, 2019) i innych krajach). Te zagrożenia to:

1) skażenie biologiczne środowiska, głównie w postaci przekrzyżowania się ZR z miejscowymi odmianami ryżu,
2) utrata niezależności pod względem własności uprawianych odmian ryżu, zwłaszcza, gdy skrzyżują się z genetycznie modyfikowanym złotym ryżem.

Te dwa zagrożenia od lat już stanowiÄ… fakty o kumulujÄ…cych siÄ™ negatywnych skutkach zarówno dla Å›rodowiska, jak i dla rolników, konwencjonalnych i ekologicznych, w krajach, gdzie uprawia siÄ™ GMO. ZwÅ‚aszcza utrata niezależnoÅ›ci i konieczność opÅ‚acania licencji i/lub odszkodowaÅ„ na rzecz wÅ‚aÅ›cicieli patentu na dane GMO oraz groźba upadku gospodarstw wskutek utraty odbiorców wynika wÅ‚aÅ›nie z nieuchronnego krzyżowania siÄ™ GMO z odmianami nie-GMO oraz faktu, że wszystkie roÅ›liny, bÄ™dÄ…ce GMO, sÄ… objÄ™te patentami. I w przypadku realizacji tych zagrożeÅ„ nie pomoże już rolnikom uprawiajÄ…cym nie-GMO roÅ›liny powoÅ‚ywanie siÄ™ na dotychczas obowiÄ…zujÄ…ce prawo. Nawet tak masowy pozew zbiorowy o skażenia upraw i nielegalność patentowania nasion, jak pozwanie Monsanto w 2011 przez 92 organizacje reprezentujÄ…ce ponad 270 000 osób (w tym wiele tysiÄ™cy farmerów, zarówno ekologicznych, jak i konwencjonalnych z USA i Kanady, ale też firmy nasiennicze, handlowe, przetwórstwa rolnego i osoby fizyczne) zostaÅ‚ oddalony bez przeprowadzania procesu zarówno w pierwszej instancji, jak i w instancji odwoÅ‚awczej… (zob. OSGATA-v-Monsanto-Complaint).

Powyższe i inne jeszcze fakty sÄ… realnÄ… przyczynÄ… oporu rolników Bangladeszu (i nie tylko tego kraju). Wyraża to dobitnie wypowiedź przedstawiciela Stop Golden Rice Network, sieci rolników w Bangladeszu i innych krajach Azji: “Jest to (wprowadzanie ZR – przyp. JN) strategia biznesowa majÄ…ca pozbawić rolników ich nasion i zastÄ…pić nasionami skomercjalizowanymi, które wciąż nie sÄ… przetestowane i majÄ… potencjaÅ‚ stworzenia dÅ‚ugo-terminowych problemów w rolnictwie.” (Jitendra, 2019).

Na marginesie powstaje tu ważne pytanie:
Jakim to prawem przyznaje się patent do de facto zawłaszczenia materiału siewnego rośliny po zmienieniu jej genomu metodami inżynierii genetycznej, których przyroda nie stosuje,4 w tym po wstawieniu do jej genomu tylko jednego do kilku obcych genów lub usunięciu, przekształceniu lub przemieszczeniu w jej genomie jednego lub kilku genów?

I dlaczego zaczęto także stosować to prawo do każdej innej rośliny, z którą ta genetycznie zmodyfikowana przekrzyżowała się?

Przecież genom każdej roÅ›liny uprawnej zawiera wiele tysiÄ™cy genów – a np. jÄ™czmienia okoÅ‚o 60 000, czyli dwa razy wiÄ™cej, niż genom czÅ‚owieka…

A w kontekÅ›cie patentu na GM roÅ›linÄ™ – której niemodyfikowane nasiona patentujÄ…cy otrzymaÅ‚ za darmo z paÅ„stwowego lub naukowego banku nasion, albo po prostu tanio nabyÅ‚ lub ukradÅ‚ z pola w jakimÅ› kraju… – dlaczego za nic ma siÄ™ prawa tych rolników i hodowców, którzy wczeÅ›niej, niekiedy przez tysiÄ…clecia, oczywiÅ›cie razem ze Å›rodowiskiem naturalnym, wyksztaÅ‚cili jej genom metodami znanymi przyrodzie?

A wiÄ™c dlaczego poprzez patentowanie GMO oraz dopuszczanie do upraw (szerzej: do uwalniania do Å›rodowiska) GMO dopuszcza siÄ™ do przekazywania naszego bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ciowego w rÄ™ce organizacji komercyjnych, bynajmniej niezainteresowanych naszym bezpieczeÅ„stwem…?

W kontekście zaś uwalniania GMO do środowiska, zwłaszcza w rolnictwie i skutków tego dla bezpieczeństwa żywnościowego i innych sfer życia i gospodarki, zachęcam do zapoznania się z wynikami badań naukowych i faktów z praktyki.

(dokładne dane i linki w źródłach do artykułu)

Jacek Nowak
My Wolni Ludzie