Poniedzia┼éek 24 Czerwca 2024r. - 176 dz. roku,  Imieniny: Danuty, Jana, Janiny

| Strona g┼é├│wna | | Mapa serwisu 

dodano: 20.05.24 - 11:04     Czytano: [223]

Czas na dobry mi├│d


Wychyl dzban półtoraka

Towarzystwo Patriotyczno- Historyczne Renesans ze Skar┼╝yska - Kamiennej, zaproszone zosta┼éo wraz z nasz─ů redakcj─ů do Adamowa ┼Ťwi─Ötokrzyskiego, by zobaczy─ç jak wytwarza si─Ö mi├│d pitny o siedemnastowiecznej recepturze. Towarzystwo to mog┼éo publicznie zaprezentowa─ç znane utwory poetyckie, kt├│re w┼éa┼Ťnie wspomina┼éy jak robiono taki trunek.

...wzili litra, potym go rozgorzoli, zamienszali z lewa z prawa, buchli cegu┼Ť z becki i dobre by┼éo, pomiesoli w gorze kijem li┼║li ┼éyche cy s┼éodziutkie, nakarmili go┼Ťci ciutke....

Aby raczyć się półtorakiem


Mi├│d pitny, to tradycyjny nap├│j alkoholowy powsta┼éy w wyniku fermentacji miodu pszczelego. Wyrabiany by┼é on od wiek├│w ┼Ťrednich, szczeg├│lnie w Polsce. Produkcja miodu pitnego nazywana jest miodosytnictwem, a budynek, w kt├│rym odbywa┼éa si─Ö produkcja owego trunku nosi┼é nazw─Ö miodosytni. W pa┼ästwie Piast├│w brakowa┼éo wina, kt├│re zast─Öpowano ┼éatwiej dost─Öpnymi trunkami takimi jak piwo i mi├│d pitny. Wenecki dyplomata Ambrogio Contarini zanotowa┼é w swoim pami─Ötniku o zwyczajach Polak├│w, kt├│rzy raczyli si─Ö miodem pitnym: "Nie maj─ůc wina robi─ů pewien nap├│j z miodu, kt├│ry upija ludzi znacznie bardziej ni┼╝ wino". Sycony alkoholem mi├│d ├│wczesny, cieszy┼é si─Ö du┼╝─ů renom─ů, ale pijano go rzadko, najcz─Ö┼Ťciej przy okazji wa┼╝nych uroczysto┼Ťci takich jak dla przyk┼éadu jest wesele. By┼é to trunek luksusowy i kosztowny. Jednak ju┼╝ w XVI wieku ka┼╝dy zamo┼╝niejszy ziemianin syci┼é w┼éasne miody sam. Zatem nie powsta┼é jeszcze wtedy przemys┼é trudni─ůcy si─Ö akurat tym rzemios┼éem. Jak pisa┼é w Oekonomice Jakub Haur..."Ten trunek mi─Ödzy innemi jest niepo┼Ťledni gdy b─Ödzie dobrze uwarzony, wysta┼éy i klarowny (...) nie tak g┼éowie i ┼╝o┼é─ůdkowi szkodzi, owszem posilny, cz┼éowieka syci i zdrowie utwierdza miernie za┼╝ywany"...
Poetyck─ů pochwa┼é─Ö miodu pitnego zamie┼Ťci┼é w swej Roxolanii Sebastian Klonowic,

"Włoski mieszkańcze! Cóż twoje nektary?
Co twoje wina przed nektarem Rusi?
Wino jest z ziemi błotnistej i szarej,
Mi├│d prosto z niebios spuszczony by─ç musi..."

Redakcja w Adamowie

Mieli┼Ťmy okazj─Ö zobaczy─ç, jak w ┼Ťwi─Ötokrzyskim Adamowie robi si─Ö tak zwane p├│┼étoraki miodne. Pan Jan Ga┼é─ůzka, w tym te┼╝ celu bierze p├│┼étora litra miodu syconego, do kt├│rego dolewa czwart─ů cz─Ö┼Ť─ç wody przegotowanej. St─ůd te┼╝ wzi─Ö┼éa si─Ö i nazwa takowego trunku. Wszystko musi si─Ö odbywa─ç w sterylnych warunkach, ┼Ťci┼Ťle wed┼éug receptury, kt├│r─ů pan Jan otrzyma┼é od swoich przodk├│w. Podobno ta sama receptura, obowi─ůzywa┼éa w wieku siedemnastym w miodosytni pani Ma┼égorzaty.- Jest tyle smak├│w wspomnianego miodu pitnego, ile rodzaj├│w miodu zebranego - relacjonuje pan Jan. Podbieraniem miodu za┼Ť zajmuje si─Ö jego przyjaciel z Krynek pan Irek, zatem powsta┼ée p├│┼étoraki s─ů ich wsp├│lnym dzie┼éem. Na wytw├│r ich r─ůk, czekaj─ů nabywcy z Pomorza i G├│rnego ┼Ül─ůska. We Wroc┼éawiu natomiast, powsta┼éa restauracja Siwy Go┼é─ůbek, gdzie serwuje si─Ö tylko miody ze ┼Ťwi─Ötokrzyskiego Adamowa.

Nasza Redakcja była uraczona wspomnianym przednim trunkiem, za co bardzo dziękujemy panu Janowi i panu Ireneuszowi.

Ewa Michałowska - Walkiewicz

Wersja do druku

Pod tym artykułem nie ma jeszcze komentarzy... Dodaj własny!

24 Czerwca 1946 roku
Podczas pr├│by przebicia si─Ö przez kordon ob┼éawy ko┼éo wsi Piotr├│wek na Lubelszcz. zgin─ů┼é major Marian Bernaciak ps. "Orlik", dow├│dca Inspekt. WiN Pu┼éawy


24 Czerwca 1812 roku
Napoleon rozpocz─ů┼é wojn─Ö przeciw Rosji.


Zobacz wi─Öcej