Dodano: 20.10.17 - 22:29 | Dział: EKOInformacje
Samo zdrowie
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
WÅ›ród witamin zawartych w warzywach i owocach ważnÄ… część stanowiÄ… te o dziaÅ‚aniu antyoksydacyjnym – witamina C, witamina E i beta-karoten. W trakcie naturalnych przemian metabolicznych w organizmie powstajÄ… wolne rodniki, które powinny być neutralizowane poprzez antyoksydanty. W przeciwnym razie mogÄ… one uszkadzać bÅ‚ony komórkowe. Przeciwutleniacze natomiast skutecznie je wymiatajÄ…, przez co m.in. chroniÄ… nas przed nowotworami. Badania wskazujÄ…, że w diecie wystÄ™puje raczej niedobór niż nadmiar antyoksydantów.
Warzywa i owoce wykazują też działanie alkalizujące, ponieważ zawierają znaczne ilości składników mineralnych o działaniu zasadotwórczym, tj. potas, wapń, sód, magnez. W ten sposób przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu, którego objawami są m.in. stałe zmęczenie, bóle głowy, utrata apetytu, zła cera, starczy wygląd, apatia, gorsze wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia.
– Istnieje wzór diety dotyczÄ…cy jedzenia warzyw i owoców. WHO zaleca, abyÅ›my jedli okoÅ‚o 400 g warzyw i owoców dziennie, wiele towarzystw żywieniowych i eksperckich zaznacza, że powinno być to pięć porcji warzyw i owoców, ale warto pamiÄ™tać o tym, że musi być przewaga warzyw nad owocami – mówi agencji Newseria Dariusz WÅ‚odarek, Katedra Dietetyki, WydziaÅ‚ Nauk o Å»ywieniu CzÅ‚owieka i Konsumpcji SGGW.
Za porcję owocu liczymy jedno jabłko, gruszkę, nektarynkę, pomarańczę czy kiwi. Również garść winogron, wiśni, truskawek lub suszonych owoców liczymy jako jedną porcję. Za porcję warzyw liczymy jeden mały surowy ogórek, pomidor, garść rzodkiewek, kilka liści sałaty, miseczkę zupy warzywnej, sałatki warzywnej lub porcję (ok. 80 g) gotowanych warzyw.
– JesieÅ„ jest bardzo korzystnym okresem, bo jesteÅ›my po lecie, po zbiorach, wiÄ™c obfitość warzyw i owoców jest bardzo duża i mamy bardzo duży wybór. Generalnym wzorem diety jest to, aby pamiÄ™tać o warzywach i owocach w iloÅ›ci okoÅ‚o piÄ™ciu porcji. Trzeba też wÅ‚Ä…czać do diety produkty zbożowe, razowe i peÅ‚noziarniste, ryby, chudsze rodzaje miÄ™sa i dobre tÅ‚uszcze, czyli tÅ‚uszcze roÅ›linne, oczywiÅ›cie bardzo oszczÄ™dnie traktujemy sÅ‚odycze – tÅ‚umaczy Dariusz WÅ‚odarek.
Dariusz Włodarek podkreśla, że wzór diety w różnych częściach świata jest podobny, różni się jedynie doborem produktów ze względu na ich dostępność na rynku. Jednak zdaniem specjalistów do spraw żywienia Polacy mają w tej kwestii jeszcze sporo do nadrobienia.
– Z jedzeniem warzyw i owoców jest jeszcze wciąż dość kiepsko, tzn. z owocami nie jest tak źle, ale jemy stanowczo za maÅ‚o warzyw, mimo że to siÄ™ poprawia przez ostatnie lata, to iloÅ›ci, które powinniÅ›my osiÄ…gnąć, sÄ… jeszcze trochÄ™ przed nami. Wynika to z nawyków żywieniowych, lubimy potrawy na bazie produktów zbożowych i miÄ™sa. Warzywa – w przekonaniu wielu osób – wymagajÄ… wiÄ™kszej obróbki i przygotowanie z nich potraw jest bardziej czasochÅ‚onne. Natomiast tak naprawdÄ™ jest to kolejny nawyk, który wyksztaÅ‚ciliÅ›my – podkreÅ›la Dariusz WÅ‚odarek.
Sposób żywienia w okresie dzieciÅ„stwa ma duży wpÅ‚yw na wyrobienie nawyków żywieniowych, które bÄ™dÄ… kontynuowane w dorosÅ‚ym życiu. Liczne badania epidemiologiczne pokazujÄ…, że warzywa i owoce bardzo korzystnie wpÅ‚ywajÄ… na stan zdrowia, zmniejszajÄ… Å›miertelność i wystÄ™powanie chorób przewlekÅ‚ych. Z przeprowadzonego w tym roku w 18 krajach Å›wiata miÄ™dzynarodowego badania PURE wynika, że osoby, które spożywajÄ… okoÅ‚o 400–500 g warzyw i owoców dziennie, żyjÄ… dÅ‚użej i rzadziej chorujÄ…. Niestosowanie siÄ™ do przyjÄ™tych zasad prawidÅ‚owego żywienia negatywnie odbija siÄ™ na zdrowiu.
– Znacznie zwiÄ™kszamy ryzyko wystÄ…pienia chorób niezakaźnych, m.in. otyÅ‚oÅ›ci, chorób ukÅ‚adu krążenia, w tym nadciÅ›nienia, choroby niedokrwiennej serca, zawaÅ‚u i udaru mózgu. ZwiÄ™kszamy również ryzyko wystÄ…pienia chorób neurodegeneracyjnych, czyli choroby Alzheimera i Parkinsona, które coraz częściej wystÄ™pujÄ… ze wzglÄ™du na starzenie siÄ™ spoÅ‚eczeÅ„stwa. PrawidÅ‚owa dieta ma także ogromne znaczenie dla naszego wzroku, Badania pokazujÄ…, że osoby, które majÄ… lepszy wzór diety i jedzÄ… warzywa i owoce, szczególnie bogate w luteinÄ™ i zeaksantynÄ™, majÄ… mniejsze ryzyko zachorowania na poważnÄ… chorobÄ™ wzroku, jakÄ… jest zwyrodnienie plamki żółtej – dodaje Dariusz WÅ‚odarek.
Newseria Lifestyle
ppr