Dodano: 28.04.07 - 13:47 | Dział: Nasze zdrowie

Pić mleko?

Spożywanie dużych iloÅ›ci mleka i jego przetworów może u mężczyzn grozić chorobÄ… Parkinsona – potwierdzajÄ… najnowsze badania amerykaÅ„skie.

Naukowcy z amerykaÅ„skiego National Institute of Environmental Health Sciences w Research Triangle Park (stan Północna Karolina) przez ponad 9 lat zbierali szczegółowe dane na temat diety i innych elementów stylu życia grupy ponad 130 tys. dorosÅ‚ych osób – kobiet i mężczyzn.

Okazało się, że mężczyźni, którzy spożywali najwięcej nabiału, przede wszystkim mleka, byli najbardziej narażeni na chorobę Parkinsona. To schorzenie, które niszczy obszary mózgu odpowiedzialne za kontrolę i koordynację ruchów. Mężczyźni z tej grupy zjadali przeciętnie 815 gram produktów nabiałowych dziennie, co stanowi równowartość 3-4 szklanek mleka. Ich ryzyko zachorowania na tę neurologiczną chorobę było o 60 proc. wyższe niż dla pacjentów z grupy o najniższym spożyciu nabiału (78 gram na dzień).

Podobnie jak w poprzednich badaniach nie udało się ustalić, czy taka zależność dotyczy też kobiet. Wyniki na ten temat były bowiem niejednoznaczne.

Na razie naukowcy nie wiedzą, jak wyjaśnić ten zagadkowy związek. Nie udało im się wykazać, aby za tę zależność odpowiadał którykolwiek ze składników mleka, jak np. tłuszcz, wapń, witamina D czy inne witaminy.

Istnieje natomiast teoria, że winne mogą być obecne w mleku resztki pestycydów lub innych związków, które wraz z upływem czasu stopniowo uszkadzają tkankę nerwową.

Konieczne są jednak dalsze badania, które pozwolą rozwiązać zagadkowy związek, ponieważ wiele jest produktów zawierających pestycydy.

ArtykuÅ‚ o badaniach można przeczytać na Å‚amach pisma „American Journal of Epidemiology”.

PAP