Dodano: 22.06.12 - 11:42 | Dział: Nasze zdrowie

UWAGA - Chemiczne lody





Uwaga, trują nas lodami, firmy nie muszą informować na etykiecie o wszystkich użytych substancjach!!!

Sztuczne barwniki, aromaty i rozpuszczalniki na dobre zadomowiÅ‚y siÄ™ w przemyÅ›le lodziarskim. To szokujÄ…ce – bo wraz z lodem, można zjeść nawet Å›rodek przeciw wszom!

ZamawiajÄ…c loda bananowego, wierzysz, że bÄ™dÄ… w nim kawaÅ‚eczki tych owoców. A w waniliowym pokruszona laska wanilii. W orzechowym czÄ…steczki orzechów wÅ‚oskich… Nic bardziej mylnego! Może w cukierniach, gdzie bardzo drogie lody robi siÄ™ rÄ™cznie, coÅ› takiego siÄ™ zdarza.

Stare przepisy mówią, że naturalny lód powinien składać się z niekonserwowanego mleka i śmietany, cukru i naturalnych składników nadających mu smak, zapach i kolor. Ale niektórzy producenci od tej receptury uciekają niczym diabeł przed święconą wodą. Powód: takie lody nie nadają się do długiego przechowywania, a i cena ich wytworzenia jest zbyt wysoka.

To dlatego lody faszeruje siÄ™ chemiÄ…. Dlatego lody waniliowe robi siÄ™ nie z wanilii, tylko piperonalu – Å›rodka, którego używa siÄ™ także do tÄ™pienia wszy. Lista chemikaliów używanych do produkcji współczesnych lodów jest bardzo dÅ‚uga. A i tak, nieuczciwi producenci wciąż omijajÄ… przepisy i stosujÄ… niedozwolonÄ… chemiÄ™ jak np. E-127, czyli czerwony barwnik, który może skutkować nowotworem tarczycy.

– Zgodnie z polskimi przepisami, producent lodów nie ma obowiÄ…zku zamieszczania na opakowaniu nazw wszystkich dodatków użytych do produkcji lodów. Na opakowaniu nie przeczytamy wiÄ™c m.in. o zastosowaniu propanu, butanu, octanu etylu, etanolu, dwutlenku wÄ™gla, acetonu, podtlenku azotu i wielu innych – mówi Ewelina Suska z poznaÅ„skiego Sanepidu Jak wiÄ™c kupić dobrego loda? Warto wybierać maÅ‚e lodziarnie, a nie tylko kierować siÄ™ niskÄ… cenÄ…. Te, które znamy od dziecka, gdzie jedli nasi rodzice. W Polsce wciąż dziaÅ‚ajÄ… maÅ‚e zakÅ‚ady, które produkcjÄ™ opierajÄ… o dawne, sprawdzone receptury.

Zobacz, jakie substancje udajÄ… lodowe smaki:

1. Aldehyd C-17 – W przemyÅ›le stosowany jest do produkcji gumy i barwników. Nadaje smak wiÅ›niowy

2. Piperonal – Stosowany w przemyÅ›le perfumeryjnym i jako Å›rodek do zwalczania wszy. Nadaje smak waniliowy

3. Octan etylu – Jest używany do czyszczenia skór, lodom nadaje smak ananasowy

4. Aldehyd masÅ‚owy – Używany jest do produkcji klejów kauczukowych, lodom nadaje smak orzechowy

5. Octan anylu – Lodom nadaje smak bananowy, używany jest jako rozpuszczalnik farb olejnych

6. Octan benzylu – Używany jest jako rozpuszczalnik azotanów, lodom nadaje smak truskawkowy

7. Aldehyd C-18 – Używany jest do produkcji detergentów, lodom nadaje smak czekoladowy
Źródło: www.fakt.pl/Producenci-lodow-stosuja-srodek-na-wszy...

Polonia