Dodano: 26.11.06 - 11:05 | Dział: Nasze zdrowie

Drogie zdrowie

Atestowana żywność ekologiczna to żywność uprawiana, przetwarzana i przechowywana wyłącznie w naturalny sposób. Dlatego przy takich uprawach stosuje się tylko naturalne nawozy np. obornik. To oznacza mniejszą wydajność produkcji, wyższe jej koszty, a w efekcie i ceny.

Różnice w cenach widać już w przypadku pieczywa. Za ekologiczny chleb Hruby pszenno-żytni zapÅ‚acimy 6,29 zÅ‚, za pieczywo bez znaczka eko – 1,85 zÅ‚. Ekologiczny chleb żytni to 4,50 zÅ‚, normalne pieczywo żytnie to ok. 2,80 zÅ‚. Droższe jest nawet muesli ekologiczne, które kosztuje 6,59 zÅ‚, a zwykÅ‚e można kupić za 4,80-5,50 zÅ‚. Najdroższe sÄ… produkty bezglutenowe – takie muesli kosztuje prawie 14 zÅ‚.

Wśród produktów ekologicznych zdarzają się też towary luksusowe, jak oliwa z oliwek za 70-90 zł, podczas gdy w supermarkecie zapłacimy 10-12 zł. Podobnie można kupić ekologiczny olej słonecznikowy do smażenia za ok. 18 zł lub zadowolić się zwykłym za 5,80 zł. Miód eko to koszt ponad 50 zł za 0,75 l, zwykły kupimy za niespełna 15 zł.

Pierwszy Portal Rolny