Dodano: 22.01.09 - 16:08 | Dział: Nasze zdrowie
ESBL !!!
Duńska wieprzowina może być skażona bakteriami
Gdy dostaną się do organizmu człowieka, mogą wywoływać szereg chorób o ciężkim przebiegu, m. in. zapalenie i ropnie płuc, ostre zatrucie pokarmowe, posocznicę, zakażenie układu moczowego, a nawet zapalenie szpiku.
Wzrasta ryzyko zakażenia mięsa wieprzowego bakteriami, które są odporne na antybiotyki! To wyniki raportu przeprowadzonego przez duński Instytut Żywności.
ESBL to zmutowany enzym, który znajduje się w bakteriach Salmonelli, E.coli oraz Klebsiella.
W badaniach pobrano próbki mięsa z 1200 ferm. 23 z nich zawierały superodporne bakterie, znane pod nazwą ESBL (Extended Spectrum Beta Lactamase). To o dwie próbki więcej niż w 2005 roku.
Odporność ta, nie dość, że neutralizuje działanie antybiotyków, może przenosić się także na inne bakterie. Powodem jest wzrost zastosowania leków zawierających substancje, na które bakterie się uodporniły, czyli penicylinę i cephalosporynę. W 2007 zużyto aż 1984 kg tych antybiotyków, czyli trzy razy więcej niż dziesięć lat wcześniej. Podwoiło się z kolei ich zastosowanie u bydła, a u świń wzrosło o 500%.
www.wspolczesna.pl
.........................................................
Dodatkowo w Anglii również wybuchł skandal wokół 'polskiej wieprzowiny' sprzedawanej przez korporacyjnego giganta Smithfield, który niszczy polskich rolników. Wieprzowina była sprzedawana jako produkt angielski. Świnie hodowane w przemysłowych hodowlach muszą rosnąć w makabrycznych warunkach, są karmione paszą z GMO i szpikowane antybiotykami.
!!!Szanujmy polskich tradycyjnych i ekologicznych rolników abyśmy mieli gdzie kupować dobrą żywność. Powiedz NIE dla GMO!!!
http://gmo.icppc.pl/index.php?id=30
Nadesłał:
Jurek Duszyński tel. kom. 0-504 609 797