Dodano: 26.07.07 - 12:14 | Dział: Nasze zdrowie

Czerwony sprzyja rakowi

Spożywczy barwnik o symbolu E128, znany także jako czerwień 2G, może powodować raka – informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA).

E128 to syntetyczny, dobrze rozpuszczalny w wodzie barwnik azowy, w krajach Unii Europejskiej dodawany niekiedy do kiełbas i hamburgerów (ale tylko jeśli zawierają dodatek substancji roślinnych), a dawniej – także do wyrobów cukierniczych.

Od dawna było wiadomo, że może wywoływać objawy alergii u osób uczulonych na salicylany, wzmaga objawy astmy, przyczynia się do powstania anemii, a w połączeniu z benzoesanami – wywołuje u dzieci nadpobudliwość.

W jelitach spożyty E128 przekształcą się w oleistą substancję – anilinę. Jak wykazały ostatnie badania na szczurach i myszach, anilina może przyczyniać się do powstania raka, nie można także wykluczyć, że może uszkadzać materiał genetyczny komórek.

Biorąc pod uwagę, że nie da się wyznaczyć poziomu aniliny bezpiecznego dla człowieka, według zespołu ekspertów EFSA, barwnik E128 nie powinien być dłużej uważany za bezpieczny i stosowany w produkcji żywności. Już wcześniej w krajach takich jak Japonia była to substancja zakazana.

(PAP-TVP)