Czwartek 28 Marca 2024r. - 88 dz. roku, Imieniny: Anieli, Kasrota, Soni
| Strona główna | | Mapa serwisu
dodano: 04.05.10 - 16:17 Czytano: [2197]
Dział: Nasze zdrowie
Zdrowe, zdrowsze
To, czy zjesz bataty czy marchewkę, papaje czy pomarańcze, ma znaczenie dla zdrowia - przekonywali naukowcy z Wielkiej Brytanii podczas tegorocznej konferencji Experimental Biology w Kalifornii.
Od dawna lekarze i dietetycy przekonują, że jedzenie owoców i warzyw służy zdrowiu. Po gruntownym przebadaniu molekularnych właściwości różnych gatunków okazało się jednak, że korzystne działanie różnych ich rodzajów nie jest takie samo.
Badacze dowiedli, że np. maliny, rzeżucha i kapusta włoska mają wyjątkowo wysoką zawartość cennych składników odżywczych, które są pomocne w zapobieganiu różnym chorobom. Jak podkreślają, dla zdrowia bardzo ważne jest stosowanie różnorodnej, zbilansowanej diety, bo najbardziej znane owoce i warzywa niekoniecznie są najzdrowsze.Naukowcy badali zwyczaje żywieniowe Brytyjczyków i zaobserwowali, że najpopularniejszym źródłem beta-karotenu jest marchew, źródłem beta-kryptoksantyny są pomarańcze oraz wyciśnięty z nich sok, najchętniej jadanym źródłem zeaksantyny i luteiny jest szpinak, a truskawki najczęściej dostarczają nam kwasu elagowego, zaś gorczyca - izotiocyjanów.
Niemniej jednak, jak wykazali badacze, każdy z tych dobroczynnych związków odżywczych jest w większej ilości obecny w innych ogólnie dostępnych owocach lub warzywach.
Na przykład wymiana marchewki na bataty przyniosłaby nam podwójną dawkę karotenu, zjedzenie papai dostarczyłoby organizmowi 15 razy więcej beta-kryptoksantyny niż jedzenie pomarańczy, a kapusta włoska trzykrotnie więcej zeaksantyny i luteiny niż szpinak. Lepszym niż truskawki źródłem kwasu elagowego są maliny, a rzeżucha ma więcej izotiocyjanów niż gorczyca.
Główny autor badań Keith Randolph tłumaczy, że ważne jest to, jakie owoce i warzywa jemy oraz stosowanie zróżnicowanej diety. Naukowcy podkreślają też, że nie ma jednego pokarmu, który byłby najlepszy i korzystnie działał na wszystkie układy organizmu.
PPR
Artur - 05.06.10 20:54
A złom stalowy ma dużo więcej żelaza niż zielona pietruszka. Te różne związki potrzebne są w organiźmie w śladowych ilościach. Istotne jest to co stanowi podstawę energetyczną i budulec dla organizmu. Warto zapoznać się z dietą optymalną dr. Jana Kwaśniewskiego opartą na biochemii organizm.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami naszych Czytelników. Gazeta Internetowa KWORUM nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Korupcja w szpitalu w Szczecinie
Proceder polegał na żądaniu od pacjentów pieniędzy w kwocie po 10.000 zł w zamian za przyjęcie ich do szpitala poza formalną listą oczekujących i wykonanie...
04.01.24 - 15:16 | Czytaj więcej
28 Marca 1930 roku
Konstantynopol i Angora zmieniły nazwę na Stambuł i Ankara
28 Marca 1940 roku
Został aresztowany przez Gestapo polski olimpijczyk Janusz Kusociński. Niemcy rozstrzelali go w Palmirach w dn. 21.06.1940r.