Niedziela 8 Grudnia 2019r. - 342 dz. roku,  Imieniny: Delfiny, Marii, Wirginiusza

| Strona główna | | Mapa serwisu 

dodano: 09.01.07 - 14:30     Czytano: [2286]

Dział: Nasze zdrowie

Zdrowiej wiedzieć

Wybierając zdrową żywność musimy zwracać uwagę na to, jakie produkty kupujemy.
Wszystkie artykuły spożywcze są specjalnie oznakowane różnymi symbolami. Są to chemiczne symbole, które oznaczają środki konserwujące: barwniki, pekle, przeciwutleniacze, zagęszczacze itp.

Konserwanty dodawane do żywności, poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, ale także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania. Większość z tych chemicznych dodatków ma pozytywny wpływ na produkt, ponieważ niszczy rozwijające się bakterie, które powodują zatrucie organizmu. Dlatego nie dodawanie ich do żywności jest praktycznie niemożliwe. Możemy jednak indywidualnie ograniczyć spożywanie takich produktów.

Bardzo istotne jest to, że nie wszystkie konserwanty są szkodliwe jednakowo. Niektóre w ogóle nie zawierają środków toksycznych. Ale im mniej chemii spożywamy tym lepiej dla naszego zdrowia. Każda toksyna w małych ilościach jest obojętna dla organizmu, w większych może spowodować poważne ubytki na zdrowiu. Wiele konserwantów jest bardzo szkodliwych dla naszego zdrowia, bo zawierają wiele substancji rakotwórczych. Mogą tez wywoływać reakcje uczulające. Osoby uczulone na te substancje reagują zwykle bólem brzucha, wymiotami, wysypką na skórze.

Do najczęściej używanych konserwantów w żywności należą: barwniki, pekle, przeciwutleniacze, zagęszczacze.
Najbardziej szkodliwe dla naszego zdrowia są to te, które zapobiegają psuciu się żywności.
Najczęściej spotykane konserwanty o szkodliwym działaniu to:

E-200-jest to tak zwany utwardzacz, używa się go do zagęszczania masy serowej, marmolady, lub do utwardzania margaryny. Wywołuje najczęściej reakcje alergiczne.

E-211-benzoesan sodu-dodawany do napojów na przykład.: Coca-Cola, Pepsi. Powoduje silne reakcje alergiczne/uczulające.

E-230-237-środki chemiczne używane przy zabezpieczeniu owoców cytrusowych podczas transportu. Owoce są spryskiwane substancją chemiczną, która zabezpiecza je przed zepsuciem. Powoduje silne zatrucia pokarmowe, uczulenia.

E-249-250-azotyn sodu i azotyn potasu. Stosowane są do peklowania wędlin. Zabezpieczają wędliny przed bakteriami wywołującymi jad kiełbasiany. Z jednej strony chronią nasz organizm przed zatruciem, ale mają też szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Azotyny wytwarzają rakotwórcze nitrozaminy, które powstają w wysokiej temperaturze podczas peklowania. Dlatego należy unikać
podgrzewania potraw zawierających pekle, ponieważ wtedy wytwarza się spora ilość takich substancji rakotwórczych.

Barwniki dodawane są do żywności po to by podnieść walory estetyczne, na przykład.: kolorowe galaretki, kisiele, napoje, cukierki owocowe.
Większość barwników jest nieszkodliwych dla zdrowia, jest to: kurkumina ( E-100), witamina B12 (E-101), czerwień żywnościowa (E-122), żółcień chinolinowa (E-104). Przeciwutleniacze-jest to najczęściej syntetyczna witamina C, zupełnie nieszkodliwa dla naszego zdrowia- E-300. E-310 i 312- chronią produkty przed jauczeniem, np: masło lub margarynę

Jest też wiele szkodliwych barwników o nazwach:

E-124-jest używany do barwienia cukierków owocowych, budyniów. Wywołuje reakcje alergiczne. Podobnie działa E-151.

Bardzo szkodliwy przeciwutleniacz to E-280-dodawany do chleba i wyrobów ciastkarskich. Powoduje raka żołądka.

Szkodliwym jest też E-220, dodawany do ciasta biszkoptowego, kostkach rosołowych i tłuszczów cukierniczych. Powoduje zaburzenia pracy wątroby, przyśpiesza wytwarzanie enzymów trawiennych.
Podobnie działa E-321, występuje w gumie do żucia, również powoduje uczulenia.

Zagęszczacze- regulatory kwasowości i emulgatory. Dodawane są do sosów, lodów, jogurtów, serków homogenizowanych i słodyczy. Na nasze zdrowie oddziaływają różnorodnie:

E-401-powoduje sytość, pęcznieje w żołądku-dodawany jest do preparatów odchudzających.

E-413, wywołuje podrażnienia, wysypki i zapalenie skóry.

E-414, guma arabska-powoduje uczulenia.

E-524, środek żrący-znajduje się w słonych paluszkach.

Żywności, zawierającej tego typu dodatki chemiczne nie powinny jeść dzieci, osoby w podeszłym wieku, kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby ze schorzeniem przewodu pokarmowego oraz nerek.

Lista E najbardziej szkodliwych:
Konserwanty:
E-210-do E-219-rakotwórczy (syntetyczny dodatek do napojów gazowanych, konserw).
E-220-niszczy wit.B12, występuje w sokach owocowych i koncentratach, winie).
E-221 do E-227-zakłóca czynności jelit.
E-230 do E-233-powoduje zaburzenia funkcji skóry.

E-239-rakotwórczy
E-249 do E-252- dodawany do serów żółtych i topionych.

Lista E najmniej szkodliwych:
E-200 do E-203, dodawane do serów, margaryn.
E-236 do E-238, dodawane do soków owocowych, ryb wędzonych.
E-260 do E-283, dodawane do marynat.

Najniebezpieczniejsze substancje chemiczne dodawane do żywności to: benzoesan sodu, kwas sorbowy, dwutlenek siarki, tortrazyna, glutaminian sodu oraz azotyny ich pochodne.
Substancje te mogą spowodować powstanie alergii, pokrzywkę, obrzęki naczyniowe, astmę, zapalenie błony śluzowej nosa.

E i (trzy cyfry)- jest to symbol syntetycznego dodatku zawartego w produkcie. Taki symbol zamieszcza się na etykiecie danego produktu. Sprawdzajcie, co kupujecie.

Opracowała: Dietetyk Renata Halicka
http://www.babyboom.pl

Wersja do druku

Maria Wiktoria Malinowska - 20.03.07 14:20
Dlatego właśnie POLSKO-POLONIJNA Organizacja Narodu Polskiego – Liga Polska, Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia i Medycyny Przyczynowej, Instytut Położnictwa i Ginekologii „HYPPOCRATES” Dr Jan Eugeniusz Malinowski i Krajowa Sekcja Zdrowia Związku Zawodowego „Piast” w piątek 28 lipca 2006 roku w sali obrad partii politycznej ONP – LP (ul. Dobra 13 m. 20, 00-384 Warszawa Powiśle) zorganizowali wykład lekarza i go-spodarza Jana Eugeniusza Malinowskiego ROLNICTWO I PRZETWÓRSTWO A ZDROWIE I MEDYCYNA i partia polityczna Organizacja Narodu Polskiego – Liga Polska serdecznie zaprasza na wykład ORKISZ, PEŁNOWARTOŚCIOWE ŻYWIENIE I ZDROWY STYL ŻYCIA Jana Eugeniusza Malinowskiego i Mariana Lecha Malinowskiego do własnej sali obrad przy ulicy Dobrej w Warszawie w piątek 27 kwietnia 2007 roku.

Jan Eugeniusz Malinowski - 10.03.07 12:15
Dlatego właśnie Instytut Położnictwa i Ginekologii "HYPPOCRATES" Dr Jan Eugeniusz Malinowski (www.hyppocrates.pl) zawsze i wszędzie zaleca PEŁNOWARTOŚCIOWE żywienie i certyfikowane produkty rolnictwa ekologicznego - w tym poszukiwane w Warszawie certyfikowane ziarno ekologiczne ORKISZ z Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego Genowefa i Franciszek Stanisław Malinowscy - "Wiśniewscy" (tel. 509 202 207) i moje wykłady cieszą się dużym zainteresowaniem również prasy i telewizji.

Wszystkich komentarzy: (2)   

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami naszych Czytelników. Gazeta Internetowa KWORUM nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

08 Grudnia 2018 roku
W wieku 61 lat zmarła Jolanta Szczypińska, poseł na Sejm RP od 2004 roku. Z zawodu pielęgniarka, od zawsze związana z politycznym środowiskiem braci Kaczyńskich


08 Grudnia 1980 roku
Został zastrzelony John Lennon, lider zespołu The Beatles (ur. 1940)


Zobacz więcej