Piątek 29 Marca 2024r. - 89 dz. roku,  Imieniny: Marka, Wiktoryny, Zenona

| Strona główna | | Mapa serwisu 

dodano: 04.05.10 - 16:17     Czytano: [2198]

Dział: Nasze zdrowie

Zdrowe, zdrowsze

To, czy zjesz bataty czy marchewkę, papaje czy pomarańcze, ma znaczenie dla zdrowia - przekonywali naukowcy z Wielkiej Brytanii podczas tegorocznej konferencji Experimental Biology w Kalifornii.

Od dawna lekarze i dietetycy przekonują, że jedzenie owoców i warzyw służy zdrowiu. Po gruntownym przebadaniu molekularnych właściwości różnych gatunków okazało się jednak, że korzystne działanie różnych ich rodzajów nie jest takie samo.

Badacze dowiedli, że np. maliny, rzeżucha i kapusta włoska mają wyjątkowo wysoką zawartość cennych składników odżywczych, które są pomocne w zapobieganiu różnym chorobom. Jak podkreślają, dla zdrowia bardzo ważne jest stosowanie różnorodnej, zbilansowanej diety, bo najbardziej znane owoce i warzywa niekoniecznie są najzdrowsze.Naukowcy badali zwyczaje żywieniowe Brytyjczyków i zaobserwowali, że najpopularniejszym źródłem beta-karotenu jest marchew, źródłem beta-kryptoksantyny są pomarańcze oraz wyciśnięty z nich sok, najchętniej jadanym źródłem zeaksantyny i luteiny jest szpinak, a truskawki najczęściej dostarczają nam kwasu elagowego, zaś gorczyca - izotiocyjanów.

Niemniej jednak, jak wykazali badacze, każdy z tych dobroczynnych związków odżywczych jest w większej ilości obecny w innych ogólnie dostępnych owocach lub warzywach.
Na przykład wymiana marchewki na bataty przyniosłaby nam podwójną dawkę karotenu, zjedzenie papai dostarczyłoby organizmowi 15 razy więcej beta-kryptoksantyny niż jedzenie pomarańczy, a kapusta włoska trzykrotnie więcej zeaksantyny i luteiny niż szpinak. Lepszym niż truskawki źródłem kwasu elagowego są maliny, a rzeżucha ma więcej izotiocyjanów niż gorczyca.

Główny autor badań Keith Randolph tłumaczy, że ważne jest to, jakie owoce i warzywa jemy oraz stosowanie zróżnicowanej diety. Naukowcy podkreślają też, że nie ma jednego pokarmu, który byłby najlepszy i korzystnie działał na wszystkie układy organizmu.

PPR

Wersja do druku

Artur - 05.06.10 20:54
A złom stalowy ma dużo więcej żelaza niż zielona pietruszka. Te różne związki potrzebne są w organiźmie w śladowych ilościach. Istotne jest to co stanowi podstawę energetyczną i budulec dla organizmu. Warto zapoznać się z dietą optymalną dr. Jana Kwaśniewskiego opartą na biochemii organizm.

Wszystkich komentarzy: (1)   

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami naszych Czytelników. Gazeta Internetowa KWORUM nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

29 Marca 1837 roku
Urodził się Władysław Sabowski, polski poeta, pisarz, dramatopisarz, dziennikarz i tłumacz (zm. 1888)


29 Marca 2020 roku
W wieku 86 lat zmarł wybitny kompozytor, dyrygent i pedagog muzyczny Krzysztof Penderecki. Nagrodzone utwory: „Strofy”, „Emanacje”, „Psalmy Dawida.


Zobacz więcej